Tarinakaruselli Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumissa

Tarinakaruselli osallistui Kulttuurin yhdenvertaisuus -foorumiin Helsingissä 2.–3.11.2016 . Tapahtuman järjesti Kulttuuria kaikille -palvelu. Pidimme kaksi työpajaa Käpyrinteen palvelutalossa ja olimme mukana seminaaripäivän ohjelmassa.

Ensimmäiseen työpajaan osallistui kahdeksan kulttuuri- sekä sosiaali- ja terveyspuolen toimijaa, muun muassa kirjastoista ja koulutus- ja hoivayrityksistä. Syntyi vilkasta keskustelua, kun peliä mietittiin monesta kulmasta. Todettiin, että asiakastyössä sitä voi soveltaa vanhusten lisäksi luontevasti myös maahanmuuttajien, vammaisten, nuorten ja lasten kanssa.

fullsizerender

Pelasimme kierroksen Tarinakaruselli-digipelin demo-versiota tableteilla. Pelaamisen tuotoksissa, runoissa ajatus heitti iloisesti kuperkeikkaa. Eräs osallistuja kertoi kirjoittaneensa elämänsä ensimmäisen runon. Digipeli osoittautui helppokäyttöiseksi ja muutenkin toimivaksi. Esittelimme myös korttien ensimmäistä, kokeilumielessä painettua pakkaa, josta saimme varteenotettavia huomioita.

Iltapäivän pajaan osallistui neljä työnsä puolesta mukaan tullutta sekä neljä Käpyrinteen palvelutalon päivätoiminnan asiakasta. Tartuimme heti runoratsua riimuista. Sykähdytti nähdä, miten ikäihmiset ottivat pelin omakseen. Se haastoi heitä sopivasti sen verran, että päästiin kokemaan oppimisen iloa. Olisi ollut kuulemma hauska jatkaa peliä, kun oli päässyt siitä jyvälle.

Vanhusten näytti olevan helppo pelata tabletilla, vaikka oikeanlaisen näpäytyksen löytäminen vaatikin pientä harjoittelua. Eikä muistisairauskaan ollut esteenä pelaamiselle varsinkaan, kun vielä sai apua vieruskaverilta. Ystävyyttä syntyi kuin itsestään. Olisi mielellään kokoonnuttu toisenkin kerran yhdessä pelin ja runon äärelle.

img_8998

Luovuuden herättely kysymyksin ja kuvin sekä runon kirjoittaminen tuotetun materiaalin pohjalta innosti. Työskentelyn lopuksi kanssamatkustajat riemastuttivat toisiaan sekä meitä ohjaajia runoillaan. Runo puhukoon puolestaan:

 Unelmia

Aamun rukous sängyssä

unelmoiden silmät kiinni

Ja minä olen haahuilija

missä liikunkin

mitä teenkin

Tiedän olevani onnenonkija

    tyytyväinen!

Minna Tarinakaruselli-työryhmästä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *