Runoratsu keittiössä

”Voi, miten kauniita”, huokaisi naapurin Nilla, kun näki Runoratsu-kortit ensimmäistä kertaa keittiönpöydällämme. Olemme nyt pelanneet korteilla kolme kertaa perheen ja ystävien kesken. Viimeksi tuli mukaan myös Nillan isoveli Joona.

Lapsia peli innostaa. Seitsemänvuotiaista on kiva päästä käyttämään vasta omaksuttua kirjoitustaitoa. Välillä piirretään vastauksia korttien kysymyksiin ihan vain piirtämisen ilosta. Jotkin korttien lauseenalut eivät heti aukene lapselle. Aikuisen on selitettävä, mitä tarkoittaa ”tanssin pyörteissä” tai ”kuvan viesti”. Pian taas paperille piirtyy ekaluokkalaisen horjahtavia merkintöjä. Niiden sisältö on vankkaa asiaa: minua niin ilahduttaa SYNTTÄRIT!

file_000

Jos kortin kysymys ei selityksistä huolimatta istu lapsen ajatusmaailmaan, nostetaan uusi kortti. Niitä riittää paksuissa pakoissa. Voin kuvitella, että vuoden päästä kun palataan vaikeana pidettyyn korttiin, se onkin jo helppo. On paitsi kasvettu, myös työstetty asiaa mielessä, ja oppimista on tapahtunut kuin itsestään. Runoratsu-korteilla pelaaminen vertautuu ääneen lukemiseen. Lapset ja aikuiset pääsevät pohtimaan yhdessä korttien sanoja, ilmaisuja ja sisältöjä. Esiin voi nousta seikkoja, joista muutoin ei tulisi jutelleeksi lapsen kanssa.

lapsenruno

Isompi lapsi omaksuu pelin helpommin. Haastetta ja kiinnostavuutta riittää kuitenkin. Joona sanoo, että hän voisi pelata toisenkin kerran. Oma perhe on aina valmiina uuteen pelikierrokseen. Miehelle, joka tutkii työkseen vanhoja tekstejä, kortit ja runokaava toimivat luovuusruiskeena. Hän alkaa keksiä anagrammeja Tarinakaruselli-sanasta: rilliratsu ekana, Karelian turilas, Kallen tarusiira, …

Runokaavan täyttämisessä lapset tarvitsevat opastusta. Pohditaan yhdessä, mikä sana korttien avulla tuotetusta aineistosta sopisi riville, jonka alla lukee ”mitä tekee” tai ”missä”. Aletaan pikkuhiljaa hahmottaa myös sanaluokkia ja sijamuotoja. Kun kaava tulee tutuksi, lapset eivät arkaile soveltaa sitä vapaasti riveistä ja opassanoista piittaamatta. Pian runon sepittäminen käy ilman apuvälineitä.

Valmiissa runoissa seikkailevat merenneidot, yksisarviset ja lohikäärmeet. Ollaan vauva-ajassa ja tiedetään: voisin syödään karkkia useammin. Omasta runosta voi olla ylpeä, ja sitä on hauska esittää muille. Jos ujostuttaa, runon voi lausua yhteen ääneen ystävän kanssa.

Työryhmämme työskentelee kuumeisesti. Tähänastisten kokemusten ja palautteen valossa jatkamme runokaavan hiomista helpommin avautuvaksi. Mietimme myös, miten saisimme kaavaan vaihtelevuutta, jotta syntyisi monimuotoisempia runoja. Viimeistelemme kortteja. Runoratsut ovat saaneet lisää väriä niin, että erityyppiset kortit erottuvat paremmin toisistaan. Lauseenalut on tarkistettava vielä muutaman kerran, jotta ne toimisivat mahdollisimman tehokkaina luovuuden sytykkeinä.

Minna Tarinakaruselli-työryhmästä

screen-shot-2016-11-18-at-10-25-53

Tilaa Runoratsu-kortit!

Ennakkotilaajat saavat kortit erikoishintaan 35€ (+ postituskulut 5.90€). Kortit postitetaan viimeistään alkuvuodesta 2017. Kortteja on saatavissa rajoitettu määrä!

Jos et halua maksaa PayPalin kautta, voit myös tilata sanataidekortit lähettämällä meille viestiä tämän lomakkeen avulla tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen runoratsu@tarinakaruselli.fi. Muista lisätä viestiisi laskutus- ja postitusosoite ja tarvittaessa y-tunnus.


Kappalemaara (+ postituskulut 5.90€)Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *